Kobujutsu

OKINAWA KOBUDO - Ryukyu KOBUJUTSU

Inledning.............

Förr i tiden omfattade namnet kobujutsu all träning i de traditionella kampkonster, med och utan vapen, men numera syftar namnet enbart för träning med traditionella kobudo vapen som från början ofta varit redskap för bönder och andra yrkesgrupper. Med Okinawa Kobujutsu menas med vapen-, redskapsträning från Okinawa och de övriga Ryukyu öar söder om Japan.

Okinawa kobudo eller kobujutsu skall inte förväxlas med Japansk kobudo som är annorlunda och sker med andra vapen som användes av samurajer såsom spjut (so-jutsu), hillebard (naginata-jutsu), svärd (kenjutsu) och pilbåge (kyu-jutsu).

De 3 största stilar av vapenträning för karateutövare m fl kallas för RYUKYU/Okinawa (Taira) KOBUDO, MATAYOSHI KOBUDO och YAMANERYU KOBUDO

Kobujutsu som huvudsakligen tränas i Kaizenkan karateklubb i Åkersberga kommer ursprungligen från karatemästaren Shinken Taira (1897-1970) som åkte runt på Ryukyu öar för att träffa några vapenmästere och samla ihop gamla, traditionella tekniker till 9 olika vapen och som hade bevarats i kata -form.

Sensei Taira var den största auktoriteten i sinom tid i dessa vapentekniker som han lärde sig från bl a karatemästarna Mabuni Kenwa, Funakoshi Gichin, Kentsu Yabu, Yabiku Modem, Kamiya Jinsei, Motobu Choki och Ganakawa Gimu.

I den Okinawa kobujutsu som tränas i Kaizenkan i Sverige ingår följande vapen/redskap:


BO, SAI, TONFA, KAMA, NUNCHAKU, TEKKO, TIMBE & ROCHIN, EIKU


RYUKYU KOBUDO/ KOBUJUTSU I SVERIGE

Vi var först i Sverige med att börja organiserade, regelbunda träningar i Ryukyu kobudo/ kobujutsusensei Leif Hermansson 1978 startade Sveriges första karate/kobudoklubb med namnet Budoklubb Keiko i Katrineholm. Han spred sedan Ryukyu kobudo mestadels i mellersta Sverige genom att starta kobudoträningar i våra karateklubbar på många orter i Sverige.

Vi är den enda organisationen i Europa som kan lära dig seriös kobudo/kobujutsu från Okinawa och de övriga Ryukyu öar söder om Japan med alla de 9 vapnen och tekniker från alla de 3 största stilar.

I vår karateklubb Kaizenkan i Åkersberga har vi kobudo träning för barn från 8 år, ungdomar och vuxna, nybörjare och avancerade i små grupper. Även privat träning i kobudo/kobujutsu hos oss i Åkersberga samt var som helst i Sverige och utomlands efter överenskommelse.

Deltagarkrav: Träning i karate i minst en termin där man lärt sig grunderna i karate för att sedan kunna fortsätta även med kobujutsu träning från och med termin 2 på de speciella kobudoträningar enligt schema, där kobujutsu träningar är oftast i anslutning till karate träningar.

OKINAWA KOBUDO, som kallas ibland även för Okinawa Kobujutsu eller Ryukyu Kobudo och Ryukyu kobujutsu, är en viktig träning för alla karateutövare som vill bli bättre i sin karate. Även de flesta gamla karatemästare på Okinawa tränade kobudo där i bland Funakoshi, Kanigawa, Mabuni, Moden, Shimabukuro, Higa, Inoue, Akamine, Sakagami, Kuniba, Hayashi, Nakamoto och Demura.

Kobudo träning är en spännande och intressant kampkonst som ökar elevernas koordination och balans samt ger bättre färdigheter i en situation där man hotas med kniv eller annat vapen. Man lär sig bedöma avstånden till angriparen, använda alla möjliga vardagliga saker som vapen samt att man inte bli lika paralyserat vid attack med vapen när man tränat kobudo, och vet hur olika vapen fungerar och hur de kan användas mot dig. Vidare förstärks handleden och armmusklerna och man får bättre självförtroende med de nyvunna kunskaperna.

I Kaizenkan är kobudo en viktig del av karate träningen. Därför skall alla karateutövare kunna även kobudo som är krav också vid graderingar till de högre karategrader.

En nybörjare kan ofta låna kobudo vapen på klubben i början och sedan köpa sina egna vapen längre fram genom oss när man känner sig mogen för det. Det första vapnet man alltid börjar med är den långa staven kallad för bo. Bo är ett basvapen som följer med hela tiden, parallet med de övriga vapnen och används ofta mot dessa andra vapen i träningen. Efter bo kommer sai och tonfa och det finns kihon (grundtekniker, basic), kobudo kata och kobudo kumite till alla dessa kobudo vapen.

I kobudo kumite tränar eleverna 2 och 2 med en serie av förutbestämda anfall och försvar. I utgångsläget har båda parter en "säker" position.

Därefter skapar den ena personen en möjlighet för sin motståndare att angripa till exempel genom att sakta sänka sin guard tills dess att det blir en öppning. Då anfaller den andra med full fart och "striden" är i full gång.

Övningsserierna är vanligtvis utformade så att angriparen "förlorar".

Kobudoträning är perfekt komplement till annan budo träning som t ex karate och jujutsu och vi kommer gärna och undervisar kobudo på olika orter var som helst i Sverige eller utomlands enligt överenskommelse vid behov.